Monday, December 13, 2010

Hijrah 1 Muharam



Awak nak tau tak, kite dah pindah ke blog baru.



tigapersembilan.com

Sunday, November 21, 2010

Random: Foto Lama


Saat membelek fail-fail lama dalam memori komputer, terjumpa foto lama ini. Mengapa momento indah ini pernah hilang dalam memori saya? Nasib ada simpanan dalam folder kalau tak dah sandarkan pada kenangan semata-mata. Hati terpempan kerana foto ini sangat ekslusif nilainya.



Bersungguh kami adik-beradik buat photoshoot masa ni. Kenangan 3 tahun ini sangat segar bau kenangannya. Di kiri sekali Mahmood yang sekarang dah menunjang besar. Kalau sekarang ajak bergambar, memang no way dia nak. Entah sebab apa, dia tak suka bergambar. Tapi pada 3 tahun dulu, sporting jugak dia bergaya memberi pose di atas batu.



Adaa yang berbaju putih sangat girang. Sangat happy dan ceria bila ada kamera. Tapi sekarang dah kena manderam apa, terus jadi pasif dan menolak bila diajak bergambar. Susah nak dapatkan pose yang gila-gila atau cool-cool atau pose apa-apa je lah dengan Adaa.



Bernasib baik, foto ini bukti kegirangan mereka. Mungkin, diorang berdua ada konflik dalam diri buat masa ni. 3 tahun akan datang, foto-foto kenangan akan penuh dengan muka-muka serious, toye and boring diorang lantaran tak suka bergambar. Manusia berubah.

Saturday, November 20, 2010

H R U KL?

H-r-u-KL How are you Kuala Lumpur?


Bila dah masuk minggu ketiga cuti, otak pun hantar mesej dah bosan duduk di rumah. Konon macam dia boring tak ada input untuk diupdate. Alorh bila minggu kena pergi kuliah, dia kata boring pulak sebab tepu banyak sangat input kena update. Mana satu ni? Otak kanan dan otak kiri macam tengah komplot untuk confusekan tuan sendiri.



Satu benda menyeronokkan masa bercuti adalah pergi berjalan-jalan. Jalan untuk cuci mata tengok barang-barang indah yang lazimnya tak mampu dimiliki sampai akhirnya perasaan terkempam hebat. Jalan untuk mencari barang keperluan contohnya macam eh sabun cuci baju dah habis, kena stok untuk sem depan tapi akhirnya memborong barang-barang yang tak perlu.



Terindu nak berjalan di KL. Jarang dapat peluang emas ini maklum duduk di Batu Pahat dan belajar di Muadzam Shah. Terindu untuk makan dessert menggiurkan. Boleh jadi indah bila outing cuti kita simple dengan niat mencari makanan enak.


Cinta pertama yang datang daripada rasa.



Biskut rangup manis-manis lemak dan aiskrim paling menakjubkan ini memang buat kitew rindu nak jengah KL. Dalam dunia yang banyak destinasi menarik, bersejarah dan mewah, tiga tempat paling mahu pergi (PALING MAHU TAU) adalah Istana Budaya, Petaling Street dan Jalan Tar. Sorry Paris... Sorry London... Sorry New Zealand...

Thursday, November 18, 2010

My Pumpkin

Sebab aku adalah kakak kepada 6 orang adik, memang blog ni boleh penuh dengan cerita adik-adik aku la. Ini tentang konvo tadika adik si bongsu, Awi minggu lepas. Eh adik konvo dulu daripada akak? Mana boleh jadi ni. Sebab ibu dan ayah busy, aku and abg muslim yang pergi. Nasib baik kami cuti ye kan. Ehehi.



Teringat masa mula-mula Awi nak masuk tadika. I was being sooo choosy. Masa tu jenuh pujuk ibu masukkan Awi ke tadika swasta - Smart Reader ataupun Tadika Nur kot. Nak yang terbaik untuk dia. Macam dia tu anak aku pulak. Ehehi.



Tapi alhamdulillah. Masuk Tadika Agama Johor, dia tetap mantap kot adik aku sorang ni. Mid sem dia dapat no 1. Begitu jugak result final exam dia. Ibarat biji benih yang baik, kalau jatuh ke laut akan menjadi pulau kan? Jadi tak penting kita belajar kat mana. Apa yang penting adalah pengisian kita sepanjang pembelajaran tu. Macammane attitude and determination kita!



Eh tapi tidak lah Awi ni bagus ala-ala Tokoh Murid or Pelajar Contoh. Dia ni lah yang paling sempoi dalam adik-beradik aku. Kelas start pukul 7.40 tapi dia relax je lambat-lambat bersiap gi sekolah. Sampai sekolah pukul 8.40 pg pun muka toye je. Orang pakai kasut putih sekolah. Dia pakai kasut kuning (kasut raya dia la pe lagi). Orang lain pakai songkok, tapi dia tak pakai. Hari-hari bagi alasan yang sama: tak jumpa. Masa convo ni, pandai pulak pakai kopiah.



Budak-budak ni riuh heboh betul sampai tak rasa dewan tu macam ada acara formal hari tu. Poor teachers kan! Jenuh suruh diorang shut up, line up bagai. Awi and the geng pulak memang kuat buat perangai gila diorang. Even diorang dah line up untuk naik atas pentas, tapi still main-main. Masuk air bebudak ni.



Masa nak capture pic ni, Awi suruh geng-geng dia buat gaya bawak motor. Huahuahua!



They are awesome. Nampak je innocent.


Bila majlis dah habis, apa lagi. Moh bergambar. Apa ni abg muslim oiii. Gua tak ready lagi.


Congrats my dear! You managed to get 2 prizes. Satu tu semua budak TAJ seluruh Batu Pahat dapat. The other one untuk pelajar-pelajar cemerlang yang dapat nombor 1.


Hah. Budak ni kalau dengan abang dia memang sah jadi gila!



Anyway, sebelum tertutup kata (eh?), Salam Aidiladha untuk seluruh umat Islam. Tahun ni tak pergi pulak tengok lembu sembelih. tengok dari jarak jauh je. Dari dalam kereta pasal dah segan nak join-join tempat banyak orang laki. Tak macam masa kecik-kecik dulu kan?



Siapa nak rasa sup lidah, jemputlah datang rumah!



Thanks so much for reading my story!
I appreciate you, my readers.


Bengang la nape pic2 tak leh nak besarkan? I cant fix it )):


Monday, November 15, 2010

Jadi Perempuan atau Lelaki Lebih Mudah?

Salam. Hari ni mood agak serious kerana banyak buat kerja rumah yang merupakan aktiviti wajib pada masa cuti yang menyedihkan. Ayat akan jadi lebih tepat begini: aktiviti menyedihkan pada cuti yang menyedihkan. Baju banyak woo hari ni. Tiga bakul besar kesemuanya (jaga-jaga siapa yang merancang nak anak ramai). Bukanla baju banyak sebab anak gua ramai T.T Its my siblings. 9 orang semuanya minus abang sulong yang gigih terbang belajar. Dia bukan belajar sambil terbang tapi mengaji di UK bersama kak ipar. Kahwin awal diorang ni karang free2 kite bercerita lain post.



Jadi perempuan, saya suka sebab saya rasa perempuan lagi cantik. Perempuan bertuah sebab ada kelainan daripada lelaki. Lelaki badan straight semata tapi tidak perempuan. Sebab tu ramai lelaki nak jadi perempuan. Booo pada mereka kehkehkeh. Tapi ada bab-bab yang perempuan leceh. Contoh:



Bab Bersolek & Berfashion
Lantak la kalau ada nak kata lelaki pun dah in trend sekarang. Yang penting perempuan lagi advance and desperate dalam bab-bab macam ni. Pada aku, make up and dress up dua benda yang buat expenses kitorang ni UP UP UP! Foundation, mineral powder, eyeliner, blusher, lipgloss, lipice and etc etc. Fuhh. Jujur aku memang wajib kena at least berbedak rata before keluar rumah. Lelaki keluar rumah tak bersikat pun takpe. Pakai jari pun boleh coz diorang suka buat style rambut penyapu. Sedih aku dengar cerita daripada MyHafiz sendiri. Sampai camni diorang ni iskh iskh.



Bab Datang Bulan
Haaa kala malam bulan mengambang! Alhamdulillah, aku memang takde dapat period pain atau senggugut. Dengar kata, perempuan yang senggugut akan ada masalah dengan kehamilan diorang nanti. Siapa nak kan ada masalah ni? Yang penting, masalah dot dot paling aku menyampahhh. The Red Dot! Susah nak jaga. Cakaplah pad mana yang dapat betul-betul jamin dapat atasi masalah ni. Mana boleh! Buat pening je macam-macam iklan tuala wanita boleh buat kite semua tersenyum masa tidur la, tak malu pergi wayang untuk melintas depan muka orang and boleh menari bergembira sampai kamera fokus kat punggung perempuan. Apa lah iklan-iklan zaman sekarang. Buat malu kite orang perempuan je.



Bab Bersiap
Kenapa perempuan bersikap macam perempuan? Baju tudung perlu gosok. Muka kena bedak takmo nampak oily yang boleh buat stok goreng ikan. Shawl kena lilit dengan ketepatan yang sempurna. Inner shawl kena betul-betul muncung taknak melekap kat dahi macam budak nerd. Lelaki simple. Sarung baju pakai semalam pun bolehhhhhhhhh. Dah tu bila diorang dah siap diorang potpetpotpet bising sebab kite ni lambat. Walhal, diorang yang super duper cepat siap ala-ala maggi segera pastu salahkan perempuan lambat. Every couple need a judge kan.



Adik lelaki aku, Mahmood selalu bising compare kerja dia dengan kerja kite. Kite ni macam ape membanting tulang berjejeh-jejeh peluh settle kerja rumah. Ingat kite suka ke peluh ni? Ingat sexy ke peluh-peluh ni? Geli. Daripada sidai baju, angkat baju, basuh pinggan, kemas dapur, masak, menghidang semua. Bila minta tolong dia buang sampah dapur, dia punya muncung. Mak ai. Dikatanya, "perempuan buat kerja ringan-ringan, lelaki kena buat kerja susah-susah". Alahai. Cuba jadi perempuan nak?





Asasnya, perempuan dan lelaki saling melengkapi.

Hahaha ini lah point aku bebel panjang-panjang. Annoying kan? =P


p/s: kami tidak bersentuhan bahu/lengan dalam pic ini. bahu saya berada di belakang lengan, maka terhasil la pic seakan-akan. harap jelas.



Thanks so much for reading my story!
I appreciate you, my readers.



Saturday, November 13, 2010

I tak berpisah dgn U, Encik Blogsipot.


Its been a long silence. Macam orang dah nak retire dari dunia blogging. But Im still here. Cuma masa dan komitmen banyak untuk perkara lain. Mahap la teman2 cik kiah kawan semua. Teman bukannye lupa. Tapi assignment, projek and program2 uni banyak tak ingaaaaaaat. Budak final year lah kata kan ehehi.


Saje tepek pic bagi korang tahu yang aku sihat. Alhamdulillah...



Ini picture lama sebenarnya. 10 bulan lepas mungkin. Mungkin pernah tepek before this in this blog tapi saje tepek lagi sebab Im so in love sebab my watch memang in dengan baju tu. Eh tak perasan ada 2 sebab patut kena babab ni heh. Bagi yang tak tahu apa makna tepek, lebih kurang macam tampal lah. But pls, pronounce it softly. Te tu sebut macam kite nak sebut tempe. Amboi contoh bukan main jawa minah jawa ni bagi kan: tepek tempe tepek tempe. Te tu bukan macam nak sebut perkataan teko tau. Agak kasar bunyinye kang. Jangan ada yang tak tau maksud teko pulak. Malas aii nak explain.



Baju yang dipakai dalam pic ni saya nak cerita sikit boleh? Ehehi. Hijau emas memang cantik wa cakap lu. Kalau korang ada plan nak kahwin next year, I fully recommend this. Tapi tak tau lah kan... taste kite ni biase2 je.. tak high2 macam taste awak. *tetibe je minah jawa ni nak emo.





Kita close up sikit bagi jelas fabric ni. oK oK siapa tamau tengok boleh pejam mata sekarang. Tak rugi apa pun ehehi. Actually untuk wedding kakak kawan I, Dee namanye. Mula Dee and we all dah pakat beli kain chiffon chocalate 3 tones and kain untuk buat inner warna golden yellow. Tapi bila I tenung kain tu dalam-dalam, I rasa kasihan pada encik duit yang dah tergadai. Kain inner tu sahaja dah makan beratus tau. Uwaaaa sedih la kalau sekadar pakai kat dalam. Baik aku pakai kain dalam beli kat pasar je kan?



So, aku gadaikan lagi sikit duit untuk beli kain lace berlabuci yang warna hijau tu. But I only bought 2 metres untuk dibuat baju sahaja. The lace is from Gucci but still in reasonable price range (: The inner I buat baju kurung moden sepasang with lace. So, chiffon 3 tones tu (memang pitam harganye) I can make another baju. Wink!! Inner utk chiffon nanti I akan bantai beli kain cotton biasa yang murah dan selesa (: Tapi masalahnye kain chiffon tu mau dah terperam 10 bulan! Tak tahu nak buat design apa!



Thanks so much for reading my story.
I appreciate you, my readers!



Sunday, August 15, 2010

Cuak Takde Baju Raya

Sedar tak sedar dah hari kelima kita puasa yek! Alhamdulillah. Tak rasa penat pun tahun ni.
Adik-adik la kelakar. Before masuk ramadhan, diorang dah siap practise puasa. Hikhikhik.



Minggu ni den tak dapat balik. Tak kira next week den nak balik gak. Hatta terpaksa berjalan kaki di bulan puasa ni sob..sob... Yelar, aku pun nak jumpa kuarge tercinta.



Ibu!!!! Akak cuak ni. Baju raya tak beli lagi. Penat dah akak melilau dari satu blogshop ke blogshop lain. Mencari-cari baju. Ada satu ni berkenan. Fuh cantik bu... bermanik-manik lagi. Akak nak tapi bab bank in duit ni lemah akak bu. Ibu nak tolong? Ehehi.



Akak jumpa banyak baju cantik, lawa-lawa. Nanti bila akak ada duit, memang akak akan belikan ibu banyak-banyak. Takpe, akak bagi can ibu lagi menyerlah daripada akak ehehi. Ikut suka ibu lah nanti nak pakai baju-baju tu bila; masa pergi kerja, kenduri kawen, bertandang rumah jiran, masa sidai baju pun bolehhh.. ikut ibu lah ehehi.



Korang jangan lupa sahur esok muah!

Saturday, August 14, 2010

Puasa Zaman Kanak-kanak



Ya Allah, tadi aku tidur pukul 11 pagi dah set alarm untuk bangun pukul 12. Sedar-sedar jam dah pukul 3... Tak guna betul bantal. Astaghfirullah, makruh puasa aku isk isk isk.



Hari ini tiba-tiba mengingatkan aku pada zaman puasa aku masa kecil-kecil dahulu. Comel betul. Dulu, aku mula belajar puasa masa tadika. Tapi tak tahu pulak masa tu start masa 5 atau 6 tahun.



Hari pertama puasa, memang tip top. Takde merengek menangis kejadah hentak-hentak kaki wa cakap lu. Mood okay je. Penat pun tak rasa. Tapi mengada! Masa dah pukul 6 macam tu, jenguk-jenguk la dapur. Abang sulung aku, Abang Buk pun kat dapur. Tiba-tiba aku ngada-ngada nak follow semua perbuatan dia. Budak kecik memang suka follow-follow kan? Perasan tak?



Dia basuh tangan, aku basuh tangan. Dia berjalan ke depan, aku ikut. Dia tengok lauk, aku pun tengok. Dia bukak tengok kek ibu masak dalam periuk kukus, dia tutup. Aku pun bukak lepas tuh, tapi tak tutup. Sempat cubit kek tu pastu masuk dalam mulut. Hahahaha. Tak lapar pun masa tu wei.



Lepas dah makan tu, buat muka tak bersalah terus jalan masuk bilik sambil kemam-kemam kek tu. Abang aku buat apa masa tu aku dah tak peduli. Keluar dari bilik, ayah pandang aku semacam sambil gelak-gelak. Kantoi!!


Pengajaran: Nanti masa ada nak kelak, aku nak haramkan diorang bukak periuk.


Friday, August 13, 2010

Impian: Berus Gigi Sebatang


Bercerita sikit pasal tabiat buruk aku memang banyak. Tapi ada satu tabiat ni tak tahu pulok aku nak kategori tabiat baik ke buruk.



Bila berjalan-jalan di mall, banyak benda yang kita nak beli kan. Lagi masa ada duit, berpinar kepala tengok. Kadang-kadang ringan je tangan keluar duit. Haish, kenapa la kita tak berurusniaga pakai emas macam zaman dulu-dulu kan. At least, berat tangan kita nak hulur keluarkan emas. Yelah, fizikalnya emas lagi berat compared to duit sekarang.



Ada masa aku bangga dapat tepis kemahuan nak bali barang. Ada masa rasa ralat, terkilan kenapa la aku tak amek pulun je barang tadi. Ada satu barang ni bulan lepas aku beli. Bukan barang apa pun... Berus gigi je. Tapi aku puas betul lepas beli benda ni. Mana taknya, dah 2 tahun aku ngidam nak beli!!






Eh tapi bukan dalam 2 tahun ni aku tak gosok gigi tau. Ya adoi kena bagi explain ni. Selama ni aku pakai berus gigi biasa-biasa je. Yang beli terus dapat sekali empat atau lima. Adik beradik ramai kan beli yang pakej la baru ekonomi ehehi.



Selama 2 tahun tu, setiap kali lalu hati aku mesti teringat kat benda ni. Nak sangat. Tapi aku jerukkan dulu niat tu sebab aku rasa berus gigi jenama ni mahal. Satu berus gigi nak cecah RM15 pasal ape. Kedekut betul aku ni.





Sejak aku 1st year degree tau aku pasang niat nak beli. Ni sekarang baru 3rd year mampu memiliki. Pergh, ni baru berus gigi. Karang bila aku pasang niat nak beli banglo sebijik, kete sebijik agak-agak berapa kurun la pulak kan baru dapat. Adeh.



Thursday, August 12, 2010

Iklan Sekarang Menakutkan



Makin hari idea pengiklan makin kreatif.


Ada artis yang kita tahu kulit dia memang cantik molek gebu, tapi berlakon iklan tiba-tiba muka berminyak untuk segmen muka sebelum. Selepas pakai, alahai tunjuk muka sebenar penyanyi tersebut yang sememangnya cantik.



Iklan susu. Bila tak minum terus bongkok 47 darjah apa kes?



Iklan makan mee segera muka meletup, gara-gara terlalu sedap dan hot.
Iklan makan gula-gula muka meletup, gara-gara coklat cair di mulut.



Juga iklan yang suka menghidupkan produk dengan watak hidup sebenar.


Contoh;
Iklan pakej talian telefon yang ada watak kecil akan sebut,"beli, beli, beli"
Iklan jajan ada watak kecil yang bergaduh sesama sendiri berebut untuk dimakan.



Takut... rasa macam makan jin kecil je bila beli makanan beriklan macam ni.



Iklan apa lagi yang korang perasan?



Wednesday, August 11, 2010

Perasaan Puasa Bagai Beraya!


Puasa pada hari pertama lain seronoknya. Malah, kawan bukan sebangsa saya, Shiven turut belajar berpuasa. Comel betul abang Shiv kita ni. Tapi dia kata puasa dia macam orang perempuan; ada masa cutinya ehehi.



Esok giliran saya dan roommate pula masak sahur. Nak masak apa ye? Ayam tandoori? Spagheti meatball? Lasagne? Oh, buku menu dalam kepala saya tak lengkap mana. Maka, esok kami satu rumah akan bersahur ikan sardin dan telur mata. Yummy! *Appreciate what we have; i mean the raw food like egg and also the scarce cooking knowledge. Malu betul anak dara ni!*



Selamat menyambut ramadhan. Bila tengok iklan air sedap-sedap, sejuk-sejuk belaka, cepat-cepat tutup mata. Pandai mereka ni heh masa ni nak buat advertising marketing bagai. Lagi satu, siapa yang tak pernah ajuk iklan Yusuff Taiyub...... ? (dalam nada berbisik). Dont lie.. I know semua orang pernah ajuk ni. Malu-malu pulak nak ngaku.


Monday, August 9, 2010

Bukan Ucapan Artis Biasa


30 Syaaban ini membawa kita menyentuh pintu Ramadhan. Dengan rendah hati dan rendah diri, mari sama kita mencari peluang mempertingkat ibadah, menjauhi mazmumah dan memperelok budi dengan hiasan pekerti. InsyaAllah, dengan izin Allah. Amin.

My Precious Love, Awi Adikku Cakit Wuuuuu

Takpe yer gambar kelam bagi effect suram dekat budak demam


Ibu mesej hari ini. Adik kesayangan, Awi demam. Im SOOOO WORRIED.



Dia adik kesayangan
Bila saya balik rumah, dia excited gila lari daripada jauh utk peluk pinggang saya
Bila saya ngadu haus, dia akan pergi dapur ambilkan air sejuk
Bila di rumah ada makanan even jajan, dia akan pastikan ada bahagian untuk saya.



Tahun lepas masa bulan puasa, semua orang sibuk buat cornflakes madu. Dia ambil tupperware dan cakap kat semua orang dia nak simpankan untuk saya. Terharu sob sob..

Saturday, August 7, 2010

Peniaga Melayu Jangan Buat Macam Ni

Ikutkan malas I nak bising-bising pungpangpungpang dalam blog. Rasa tak matang pulak diri. Tapi, ini bukan kali pertama, kedua atau ketiga I kena. They should learn their lesson.



Sudahlah hujung minggu ni I duduk rumah seorang diri memandangkan semua housemates balik ke rumah masing-masing. Maka, emosi tak berapa nak betul lah kan bila duduk sorang-sorang. Ada masa cam orang tak terurus jugak aku ni. Lupa nak mandi, lupa nak makan. MyHafiz pon balik Shah Alam dia merewang gi merambu sebab ada SALE terus lupa aku. Siang sampai ke malam nak tidur pun tak tahu dia terbang ke mana.



Yang I angin ni pasai foodcourt kat sini. Satu kedai ni takdelah dah lama bukak. Baru-baru jugak tapi rezeki dia dapat tumpang nama daripada bekas majikan dia yang femes among student sini. Dia masak ada masa sedap, ada masa idak.



I am writing this bukan nak complaint tak tentu pasal tau. Pernah order nasi putih ayam masak merah tapi time aku makan sedih rasa nak nangis tau! Ayam dia seciput je. Nasi belum half makan tapi ayam n kuah dah habis. Bergesel tekak nak telan. Lepas tu, seminggu I mogok tak beli kat situ tau. Takpe, saya sabarkan....



Kedai ni juga ada buat tempahan order melalui SMS. Wah, bunyi canggih gitu. Mudah la kan untuk student yang tengah bersilat meeting ke hulu ke hilir, siapkan assignment, untuk order. Tapi, banyak kali oke dia tak baca mesej tu. Buang duit customer je mesej dia nak order apa bagai.



Contoh kita order pukul 5 cakap nak gi amek kul 6. Sharp pukul 6 kita turun la kan foodcourt dengan muka yang cover lapar. Sampai-sampai tu,


ada sekali dia cakap,"akak baru balik daripada Tunas Manja la dik beli barang. Akak buat kejap ye"


ada sekali dia cakap,'"ala abang ni (laki dia) tak baca mesej... akak buat ae"


Ada satu masa tu, I turun dengan osmate nak pergi tapau dekat dia. Daripada jauh dah dia nampak kami berjalan. Sampai depan kedai dia, dia buat dunno. Bila eden mau order, dia kata,"akak tak bukak la dik". Pulak, daripada tadi tak nak khabaq.


Ada jumpa tak perkataan sorry dalam dialog akak ni?



Semalam, aku sms dia order 2 jenis nasi nak ambil pukul 8 malam. Masa tu baru pukul 7. Maka, ada satu jam la kan dia nak kawteam dengan kuali dia nak masak.



Bila I turun, I tanya la dah siap belum. Dia muka selamba pergi cari handphone dia, dia baca mesej, dia catit order daripada budak lain. Habis catit dia pas order tu kat tukang masak. Selepas I dah tunggu punya lama, dia baru jawab,"Yang pukul 8 tu ae dik. Akak buat ye ni".



Fuh, mencabar. Aku angguk kan aje tapi kaki terus melangkah ke kedai lain. Order kat kedai lain, siap cepat balik terus I makan. Order kat tempat dia apa jadik? Pukul 10.30 malam dia mesej aku,"Adik, kenapa tak ambil mknn? Siap lama dah..."



Bukanlah aku nak menganiaya orang berniaga macam akak kak. Tapi akak kena faham istilah customer service. Akak dah provide sistem sms, maka akak kenalah sentiasa aware. Satu jam customer bagi masa untuk siapkan. Tapi kena tunggu custome datang baru buat order ke? Kerana itu, saya dah tak nak datang kedai akak dah. Saya nekad orangnya.



Kenapa Orang India Kuat?


Okay Mak Jah-Mak Jah semua, tajuk hari ni bukan racist okay karang habis blog ni timbul kat dada-dada akhbar pulek dah. Hari ni aku nak cerita betapa kuatnya pelajar-pelajar India Uniten Muadzam Shah. They all ni very unite tau. Cakap aje program apa diorang buat, mesti meletop habis Mak Jah oi.



Terbaru, diorang organised Get Together. Kira macam gathering untuk pembukaan semester lah. I tell you what, awesome! Kerjasama diorang ni kalah orang kita. Preparation memang teratur. Setiap inci apa pun diorang amek kira!




Ini deko untuk pintu masuk. Belum siap lagi ni tapi aku dah menyelit-menyelit sibuk nak ambil gambo. Nasib baik diorang sporting bagi ajee muka kat aku. Tapi tapi, jangan ada yang nak tiru deko ni untuk jamuan Rumah Terbuka Raya kelak nyah.



Kelab diorang namanya Indian Cultural Bureau (ICB). Memang top 3 la kelab dia ni kalah kelab aku Human Resorce Club sob.. sob.. Acara paling happening diorang wajibla kan tari-menari. Cek nak khabaq sikit, diorang siap ada speaker sendiri untuk event diorang. Kelassss kan! Tak payah dah nak pinjam barang Uniten. Aset diorang dah ada fuh.





Bunga kertas ni diorang bagi lilit kat pemegang pintu. Comel cam Hawaian lebih kurang. Bila aku teliti tengok betul-betul, rupa-rupanya diorang ikat bunga tu sekuntum sekuntum dengan benang. Very the teliti one. Sape yang tangan macam Hercules jangan buat. Lunyai bunga tu..




Yang ini pulak adalah backdrop pentas mereka. Terdiam woh tengok design dia. Tabik dekat si artis, Neshalini. Tak sangka I, U ada bakat segila hevat macam ni.




Gambar last penutup tirai ni lakaran yang diorang nak tabur colourful2 buat corak atas lantai tu. Rupanya diorang pakai santan. Santan dikeringkan, diwarna dan dijemur seharian. Bau dia memang tak tahan iye lah santan dah perap kan. Tapi hasil dia, mantop. Gambar first sekali tu, cantik kan?



Majlis diorang berlangsung dengan begitu meriah dan havoc sekali. Rasanya, program diorang ni layak jemput orang-orang luar walaupun hanya perogram sekecik Gathering Club. Eh, tahun lepas diorang pernah jemput Samy Vellu sebagai VIP! Program korang pernah jemput dia?? Ehehi.


Kenapa Gegirl Suka Tangkap Pic Dalam Toilet?

Kehkehkehkehkehkehkehkeh
Tajuk post hari ni tak boleh annoying lagi ke?




Orang pompuan ni suka touch up. Diorang nak make sure tudung tak gembung la senget la. Lepas tu nak tepek sikit bedak takut hidung dahi shiny cam teko emak. Orang lelaki tu lain kes la. Lepas tu bila syok tengok muka sendiri, terus nak tangkap pic. Tapi itu selalu buat bila takde orang lain la kat toilet tu hehehe. Nak amek gambar syok sendiri malu kot.




Masa ni actually tengah get ready untuk pertandingan mini seminar. Presenter ceramah motivasi tapi gaya cam minah jamban lebih. Sibuk gi toilet pasai apa?



Cak! Dah nampak dah paip air belakang tuh. Kok ye pun, cover la weh?




Yang ni ibarat ngadap muka cermin, nampak flush toilet di belakang. Haa ni bukan peribahasa, tapi ayat orang mereng hahahaha.



Tak heran la aku tak menang hari tu. Nak gi amek semangat pun, awat pilih salah tempat. Dah trang tang tang tempat tu tempat tak elok. Tapi kite owang pempuan ni dah suke ye dok. Nak buat camne? Aku ni camwhore2 bajet cam lawa. Tapi ok kot, level standard tempat tu jugak kehkeh.


Tangani Free Rider dalam Group Assignment



Mode: Muka Serious
Feeling: Tak marah cuma serious
Cara berfikir: Sedang cuba serious


Sebagai pelajar universiti, ececeh bagi serious lagi, sebagai final year student, kerja memang banyak. Kalau engkau ada terlibat program tak kira la sekecil gathering club sehinggalah program mega, lagilah rasa kalau dapat nak ada tangan macam sotong. Sumeee keje boleh settle. Tapi mustahil lah kan karang korang lemas pulak duk dalam air. (ni dah tak serious dah ni penggunaan bahasa aku). Takpe, proceed.




Bila buat assignment, bahagia hidup kalau member dalam group semua jenis yang memang satu parti dengan kita. Bukannya yang lompat parti atas pemilihan lecturer. Susah dowww.
Kalau dapat, semua orang idam nak member group yang terel ada pemikiran kritis. Ini member group idaman saya. Ehehi terjamin la sikit kan carry mark!




Ini assignment kami last semester. Teringat zaman dulu-dulu sekolah pakai kertas mahjung. Tulisan saye la tuhh :D




Tapi tokseh la hekau nak demand. Kena akur setiap diri kita ada loss and profit. Eh kelemahan dan kelebihan. Asalkan semua orang berusaha, semua orang gembira. Tapi satu aku memang tak suka dengan orang yang buat kerja cincai. Dia fikir entah la tak tau dia fikir apa. Sampai hati buat kerja caca marba. Cedey wey..


Sebab aku suka wat last editing, maka aku akan ngadap sorang-sorang punya hasil kerja. Untuk buat kerja penyeragaman format, font and idea agak sukar sebab masing-masing kreatif dengan cara wat assignment huhu. Tapi, memang kali ini aku jumpa yang betul-betul kaki scanner. Dia copy paste semata. Mana boleh jadi. Walaupun ini baru assignment awal2, daripada awal la kite kena cegah kan. Apa lagi, aku hantar la email soft reminder ni...

Soft Reminder

fuza marquis

show details Aug 3 (5 days ago)

Hye to all my member group, I am so dissapointed that there are some of us have done their assignment with low effort taken. When I reread and check, I found there are who simply do copy and paste activity (except fix thing like formal citation). Dengan rendah hati dan rendah diri, I want to remind all my beloved friends that this is not an ethical job. I am afraid that our group's mark will be affected because of this tiny matter. Remember, one for all, all for one.

Your action may affects others.


Please please dont do it again. For those who have done a good job, thank you for making my editing work easier (:

P/S: This email is sent to all my group members of Recruitment & Selection subject.


Tak kesah la grammar aku betul tidak. Tapi aku rasa memang wajar aku buat macam ni. Kita kena tegur la kan? Yang penting dengan cara berhemah. Alhamdulillah, esoknya terus member aku ni minta maaf kat aku and explain nape dia wat camtu. Aku suka dia ngaku sebab bila orang dah sedar dia salah, mesti dia tak buat lagi kan? Maka, kaedah ini berkesan untuk menangani plagiarisme seperti ini.


Mission Accomplished.



Thursday, August 5, 2010

Permainan Kentut

Actually I am bored right now facing this pecahotak assignment. So, I am thinking to chillex with Permainan Kentut. But pls, jangan fikir I nak buat rekod kentut paling berturut-turut/laju/padu dalam seminit.


In one minute, I will list down any words which related with kentut. Yeah, set the time already. 1, 2, think the words;

gas
busuk
padat
drpd lubang
metana
tanda berak
senyap busuk
bunyi kuat
sakit perut
terkencit


What? I can only list these many? So poor. Obvious meh I am not pakar in kentut. Are you?

Sekalung Perhargaan!

Once my lecture class finished just nao, I rush to sign my attendance. But, suddenly my friend wanted to borrow my pen. I just let her use first even though I was in hurry. Then another girl want to borrow. Uh. Because Im a patient and kind person (do I need to mention this?), I was like,"nvrmind, use lah use lah".


After that she gave me the pen back WITHOUT saying anything. I mean like Thanks, Tengkiu, Thank You Very Much, Terime Kasih or any words like that. I was really upset and mad. I am very pantang if people dont know how to say thanks to me. I do not ask any big favor like buy me my favourite char kuew tiew or please do my assignment FML. I was so sedih.


I am a person who like to say tQ/ tQ so much/terima kasih banyak-banyak. To me, that are the most precious words that you can say to other person besides doa. You express how you appreciate them. They help you, say thanks. They give u something, say thanks. They teach you to solve Economic question, say thanks. Simple rule right?


Dah la pakai pen pilot hitam dakwat basah kesayangan gua yang mana gua cuma pakai ekslusif untuk my signature sahaja. Dah la pinjam pakai masa gua tengah mahu rushing. Dah la gua ikhlas bagi pinjam tapi kemudian terus tak ikhlas sebab lu tak cakap terima kasih. Gua tuntut lu punya terima kasih sebab GUA SEDIH.


P/S: To my friends, if ada masa gua lupa cakap terima kasih kat lu all, lu all boleh lempang gua. Tapi jangan lempang depan orang ramai.

Wednesday, August 4, 2010

He's My Man.

During Symposium of Business Management.
Ehem, he was the Deputy Programme Director.



Yesterday was the friendly match with UMP which I've told you before. He'd come! I'm sooo touched by him. That was the first time ever he saw me debating.


This is why I love him so much.




Tuesday, August 3, 2010

Kawan Semulia Spongebob

Hai! Topik kita pada hari ini tentang betapa indahnya menjadi kawan. Pada saya, kawan itu ibaran span. Apa jua emosi anda, dia akan menyerapnya dengan baik. Maksudnya, pabila anda sedih, marah, tertekan, boleh saje luahkan pada si dia yg bernama teman. Dia akan menjadi pendengar yang baik dan mencerap masalah anda.


Cuba tengok Spongebob. Walaupun dikurniakan kawan sebengap Patrick, ada dia mengeluh? Dia tak kesah walaupun Patrick duduk bawah batu dan tidak bekerja. Ada Spongebob kesah bila si sotong yang suka meniup trumpet tu seringkali buat muka annoying bila berjumpa dengan dia? Malah, Spongebob selalu senyum dan gembira bila bertembung dengan Squidward.


Pernah saya stress bermasalah dengan kawan. Tapi itu satu yang normal la kan. Konflik sekali sekala. Jadi, saya mencari punca untuk share prob saya itu. Malangnya saya menerima respon yang cukup kejam. Dia kata dia tak nak masuk campur antara saya dan dia. Dia akan berkawan seperti biasa (maksud dia xmemilih la kot).


Fine, masa tu baru saya faham persahabatan dengan dia mungkin atas dasar profesional. Maka, tidak perlu lagi saya bersharing prob. Sedihkan? ): Mungkin dia tidak faham.. Masa saya bermasalah, saya tidak tuntut dia untuk pilih untuk menyebelahi siapa2. Tidak! Cukup sekadar dia bagi pinjam hati dan kata-kata seorang sahabat.


Tetapi tidak mengapa, saya pujuk hati pujuk diri. Lain masa, tika dia ditimpa dilema, dia akan juga perlukan telinga dan suara hati seorang sahabat.


Monday, August 2, 2010

Salam Rasmi Padi

Semenjak dua menjak ni Kak Jah-Kak Jah dah ramai bising apesal blog ni sunyi jek. Lari rumah dah ke anak dara seorang ni? Ada je ni. Ponat anak mak jadi budak universiti.


Minggu lepas aku gigih mengusahakan tiga program yang berlngsung dalam masa seminggu. Penat rasa terbelasah otak. Tapi, komitmen tidak ada ukurannya. Kerja tetap kerja. Amboi, kalau ada manager mana-mana yang baca, boleh terus direct la ambil aku berkerja ehehi.


Program tu semua akan diceritakan dalam update saya kelak. Cewah. Namun, Rabu ini ada Perasmian Kelab Debat & Pengucapan Awam. Ku ingat aku boleh bersenang-lenang angkat kaki je sebab jadi Biro Publisiti. Rupa-rupanya, ada burung menyorok di celah awan.


Diorang pi bubuh aku masuk line up untuk bertanding debat friendly match dengan UMP. Ambik ambik. Bila masa aku nak rehat? Tetapi alhamdulillah, kesibukan itu suatu rezeki. Mari mari doakan saya tidak gugup berlawan cakap. Semoga cakap tidak pada yang sia-sia.


Sangat perlukan mentor debat saya kembali. ):


Sunday, August 1, 2010

Kempen Merokok Dalam Diri Saya

Tadi petang, sepasang kapel sedang menunggu bas. Girlfriend dia muka sweet habis. Untung pakwe dia. Si pakwe teman makwe sambil menghisap rokok. Mereka berbual mesra, berhadapan sesama sendiri. Si makwe terbatuk kecil. Kemudian terbatuk lagi. Dan batuk lagi.
Tapi si pakwe masih tegar menghisap, namun si makwe itu tidak berkata apa.


Alhamdulillah, pakwe saya tidak lagi merokok (:

Wednesday, July 14, 2010

Gilfriend Cashier

Bila dah kapel ni, untung betul sebab saya dapat orang yang tak kedekut tahi hidung masin. Tak pernah langsung berkira dengan saya. Yelar, semua orang pun memang masin tahi hidung dia. Tapi yang ni lain kes: dia tak kedekut walaupun tahi hidung dia eh?


Dulu masa awal kapel, masa tu bila kami turun Kuantan, aku ni punya la barang satu sen pun semua aku kira. Contoh, naik teksi RM8, i'll make sure yang I kuar RM 4 dia kuar RM 4. Walaupun dia offer nak belanja, memang strict I tak bagi. Memang payah dia nak terima cara aku ni. Dia kata, I ni girlfriend dia. Dia tak kesah pun keluar duit banyak-banyak makanya tak perlu la aku nak divide semua benda habuk kuman pun.


What to do.. Im from a big family. Adik beradik ramai. Semua benda kami biasa berkongsi. Sebiji epal boleh share gigit gigit sampai 6 orang. Satu biji gula-gula boleh belah dua. Perkongsian kan hebat. Tak de isu antara dua darjat kau dan aku.


Tapi kan, aku ni kedekut tu ada sikit tau. Aku memang setuju 100% original daripada hati kalau benda dibahagi separuh-separuh sama banyak. Tapi if aku kena kuar lebih sikit, aku akan fikir fikir fikir. Lahabau betul kan. Contoh, aku dan MyHafiz pergi bandar dia nak fotostat kerja. Masa tu parking full jadi dia minta tolong aku turun sorang gi fotostat kertas bape helai tu.


Aku diam diam diam. Sebab lepas aku fikir fikir fikir, nanti aku yang kena bayar. Ya Allah, 2 page je kot. Tapi lepas fikir fikir fikir lagi sekalik, aku mengalah.... Turun daripada kereta, pergi fotostat.


Serious aku kesian dengan MyHafiz ada girlfriend macam cashier ni.

Sunday, June 13, 2010

Kecik-kecik dah jahat.

This morning all of us went to Tasik Y. Yeah konon nak jogging nak pergi after subuh camtu but then around 10 am baru keluar rumah. Macam biasa adik-adik kecil, Awi dan Aqi memang dah semangat hyper diorang nak panjat dinosour (patung besar kat sana).


Masa Aqi tengah panjat sorang-sorang, I pulak leka baca paper The Star baca pasal Israel buat taik lagi muka dah berkerut memang lupa tengok adik panjat. Then bila toleh tengok Aqi (dia kat atas dinosour), ada sorang budak yang dekat dengan dia tengah kena jerit dengan akak dia. Akak dia dalam umur 11 tahun camtu. Akak dia jerit."janganla janganla". Pelik la nape dia marah adik dia.


Sekali....
Rupanya adik dia yang kecik tu tengah baling-baling batu kat Aqi!!!! Pergh, memang cari pasal lah kan. Terus la aku menjerit daripada jauh,"heyyyyyyyy!". Suka-suka dia main baling batu. Dia ingat baling kena pale adik aku dia dapat souvenior macam kat sarkas ke!!!!
Terus blah budak tu aku sergah. Si Aqi ni pulak apesal la dia diam je. Kalau nak berdemokrasi pun, takkan la biar orang tenyeh kite Aqi oi.


After dah jerit kat budak tu, aku terus melilau nak tengok mana mak bapak budak ni. Tak tengok ke perangai anak dia. Rupanya dia datang dengan atuk nenek dia. Aku jadi cool kejap sebab respect kat diorang. Nasib kau baik budak. Aku memang serious cakap, pantang no1 aku korang janganlah cuit adik aku. Memang siap grrrr.


Saturday, June 5, 2010

Cuma update ringkas.

Hari ini first time bawa kereta auto :D
Tasabar nak dapat kete saya.


Semalam, dapat bereskan proposal aktiviti kelab.
Mari doakan lulus semua. Semangat semangat!


Semalam juga, mengapa?
Mengapa kamu sengaja?
Saya tahu kamu kaya.

Sunday, May 30, 2010

Sampai hati betul Ajwin Ajeera ni eh.


Ada ke patut dia kata bila readers tengok muka saya, akan boleh terjatuh daripada kerusi? Ibarat saya ni bermata satu, berhidung tiga. Ibarat saya ni membawa malapetaka dan kecederaan kepada semua -.-"



Dah blog dia femes, orangnye femes, sekali blog saya ni keluar dekat page dia. Thank you my dear Awin sebab tag saya, blog saya. Mungkin nama saya terkebetulan singgah kat kepala Awin masa dia mengerah nak list 10 nama tuu, tapi yang penting senyum sokmo terharu betul tau dengan Awin ni. Saje jee bagi kite makin sayang kat dia.


Write 5 interesting facts about the person who gave you this award.

1 Obvious la kan dia cantik. Ni bukan game nak bagi fair: dia kata saya cantik so saya kena kata dia cantik. Yang penting dia memang cantik. Macam artis tuuu. Macam Diana Rafar tuuu.


2 Kagum dengan dia sebab berjaya menjadi finalist 3R Freshy contest. Jadi kita tahu, dia bukan calang-calang orang ye.


3 Sure dia menang kalau ada pertandingan 'Siapa Paling Manja?'.
Dia manjeeeee.
Parents, abang, adik, rumah dia, bilik dia semua dia tak nak kasi berenggang.


4 Dia masih single lagi sampai sekarang tu yang buat semua orang hairan tertunggu-tunggu.


5 Harapan boleh masuk sekali tak? I wish I can meet her. Mana tahu tiba-tiba boleh jadi kawan baik hikhikhik.


Pick your 10 most deserving receipents and describe them.

Nak buat-buat tak tahu jawab soalan ni. Ya Allah, sampai hati kau. Hahaha.



Saturday, May 29, 2010

Teknologi Bawa Mati

Hidup penuh teknologi.
Undang rasa benci.
Dengki.
Kerana dia punya lebih tinggi.


Hidup penuh teknologi.
Buat anak termimpi,
leka dengan pengajian.
Sibuk menelaah muka kaca komputer daripada muka kertas.


Hidup penuh teknologi.
Undang rasa ujub riak.
Pada jiwa yang berlagak.
Konon kaya dia punya bapak.


Hidup penuh teknologi.
Masih, ada yang mulia lagi.
Masih mereka terpuji.
Bekerja dengan teknologi.
Kerana mereka berhati.

Friday, May 28, 2010

Saya Sebarkan Kebaikan Susu!



Terkilan tak dapat pergi event besar Dutch Lady di KL. Exam makin datang, maka hasrat turun KL bukan pilihan pertama. Walaupun ia sebenarnya pilihan utama.


Susu strawberry paling sedap! Even raw strawberry masam-masam, but it turns sweet bila jadi drink. This is the magical of milk (: Chocolate milk will be even greater. For those who like chocolate and milk, macam bonus la kan. 2 in 1, you got them all in one bottle. Pure milk memang yummilicious!! Bila minum, terus rasa badan otomatik jadi sihat. Air ajaib.


Kesimpulan: I like all flavours of milk ehehi


I adore slogan Dutch Lady; Sebarkan Kebaikan Susu. Precise and meaningful. Macam ada perasaan bahagia bila kita ajak orang lain minum susu.


One day nanti, saya nak jadi duta susu. For one day pun dah enough for me, because I love milk damn muchy!



Thursday, May 27, 2010

Style Ke????

Style semua orang berbeza kan. Kadang-kadang kita rasa diri kita pandai dress up, tapi pada mata orang lain tidak. Okay, Im not talking about myself. Memang bab bergaya ni jauh la dengan saya. Apa yang ada mix match kan saje, simple. Di rumah pun kadang-kadang pakai baju kurung, senang. Pergi kelas baju kurung, selesa. Untuk jalan-jalan capai apa yang ada, asal kemas.


I feel bored (and annoying) bila ada person yang suka menterjemahkan diri dia sebagai up-to-date in fashion and pandai dress up. When you are gorgeous, people will look at you. No need to state yang you memang selalu dress up bila keluar =.= ataupun before this you memang low profile orangnya. Sedangkan dulu tak pandai bergaya. Im being direct here sebab saya rasa kadang-kadang perkataan ni keluar daripada mulut orang yang sedang-sedang aje gayanya.


Ada ramai orang kaya yang pakai branded items tapi senyap sokmo tak hebah, "i memang suka dress up". Ada ramai orang yang memang gorgeous tapi keep it modest. I like!


Saya kadang-kadang nak juga bergaya tapi ibu suka tegur tak kena T.T Hahaha makan dalam betul okay. So, kena la bersederhana sebab itu adalah kami. I mean who we are: our culture, our family. Our lifestyle? Buang jauh-jauh kalau untuk kemegahan kaya, cantik semata. Alhamdulillah.

Telefon dan Sanggul

Bila sebut kredit macam air, semua orang faham maksudnya kredit tu laju je habis. Tapi sebenarnya tak tepat. Air hang pakai banyak mana, kalau tak bayar masih diberi tempoh sebelum kena potong. Tapi kalau kredit yang topup, dah habis pakai terus tak boleh pakai. Makna kata, saya akan mati kutu tak dapat contact dia.


RM10 serious tak cukup sehari. Sebab akan habiskan masa tu jugak. Syaitan betul..


Lama dah try nak daftar untuk pakai bil. Ada jeee yang menghalang. . Pernah datang kedai phone Celcom nak tanya lebih lanjut, tapi oh dia layan acuh tak acuh aje. Geram wa terus blah la. Agaknya aku ni nampak cam miskin. Miskin-miskin pun, kaya budi bahasa tau. Tak macam kamu, layan customer pun fail :D


Itu sahaja buat hari ni.


Nota Kaki: I know wearing tudung dengan ada bun tu salah. Sebab memberi gambaran yang rambut kita panjang. But I have to. Anak tudung dah longgar, jadinya perlu sepit rambut dengan penyepit rambut bagi anak tudung tu ketat.

Ketat longgar ketat longgar entah korang faham tak =.=

Yes, matlamat tak menghalalkan cara. Nak beli skarf baru!

Wednesday, May 26, 2010

Langkah Baru Dia

Bila adik bawah saya masuk universiti baru-baru ni, perasaan agak kekok. Sister pertama yang akan masuk universiti. Terasa macam baru perasan dia dah besar. Maybe because Im too protective. Epp sape berani kacau adik-adik aku 6 orang memang siap.


Mungkin lepas ni bila saya balik, dia tak balik. Dia balik, saya tak balik. Cuti bukan sama. Maka, mungkin dia cuti, saya tidak. Saya bercuti, dia tidak. Baru minggu orientasi dia ni, tapi saya dah dapat rasakan bibit kerenggangan akan berlaku. Sweetnye akak sorang ni T.T


Tadi dia call lama jugak 59 minit bersaat-saat. Kenapa tak genapkan sejam? Dia cerita orientasi penat kena mendaki-daki jalan berbukit, dia asma sampai pergi klinik dan doktor bagi pakai mesin gas. Simpati iskh iskh.


Tapi dia bercerita, dia pakai tudung agak labuh. Diberi untuk dipakai sepanjang orientasi. Dia cerita lagi, dia pakai stoking dan kain dalam all the time. Ke foodcourt pun kena berbaju kurung. Sejuk hati dengan UIA ni tau.


Dia cerita lagi, test English ok. I know she can score it well. Bila sebut test English, terus nak speaking sebaris. Eksyen aku ni. Lagi dia cerita, test Arab dia cuma tulis nama dan terus keluar dewan. No basic maa.. Ujian tilawah pun ok alhamdulillah.


Banyak pesanan saya diperturunkan dekat dia. Saya pesan dekat dia, berkawan dengan semua orang. Elakkan cuma rapat dengan seorang pastu jalan gi mana-mana dah macam couple pulak ehehi. Tapi Abg Muslim pesan, tak payah cari kawan ramai-ramai. Sorang dua cukup. Erk?


ALL THE BEST

Mari Imbau Zaman Sekolah Kita

Seronok bunyi tajuk pun dah mode kenangan hidupku. Akhir-akhir ini, di facebook jumpa ajeee dengan member-member sekolah rendah. Rasa takjub dengan teknologi, sebetulnya takjub dengan ilmu Tuhan.


Sekolah rendah adalah fasa comel semua orang. Siapa tak ingat perasaan main kejar-kejar. Masing-masing halau-balau berlari termengah-mengah. Habis rehat masuk kelas semua busuk. Pengorbanan guru teramat besar kan?


Main pas-pas tiang bukan main semua orang nak panjangkan tangan panjangkan kaki. Kreatif kan kita semua masa muda bergetah? Tiang di kaki lima kelas pun dah boleh buat kita seronok terhibur. Bila dah besar tak ada dah main pas-pas tiang ni. Tapi boleh jadi orang dewasa buat tarian tiang.


Itu bahagian bahagia.
Ini bahagian sengsara.


Mungkin pengalaman membuat hajat menjadi titik tolak yang buat anda lemah semangat bila imbau kembali. Bukan buat hajat apa azam tahun mendatang, tapi buat hajat yang terus dapat hasil pada masa itu; kecil atau besar? Sila jauhi main game Truth or Dare T.T


Bila gaduh, masing-masing jelir lidah. Yang matang sikit cuma mencebik. Jangan kawan dengan dia tau. Muahahaha. Tak2, kita kawan dia olok-olok je. Geram kenapa la perangai kita masa kecil-kecil macam ini. Geram la kenapa dulu saya comot tapi sekarang dah comel? Eh eh sekian (:

Thursday, April 22, 2010

Tolong la weh. Lenggings dengan tudung????

Lenggings memang sedang popular. Ramai yang suka pakai sebab nampak cool, trendy. Tadi masa aku balik daripada kelas, ternampak seorang member (tak berapa member sebenarnya) yang pakai benda cool, trendy ini. Dia odw nak pergi ke kelas.



Gulp, seriously I feel like OMG! Is she realize that her fashion sense is not actually make sense. Ya I was actually admire this girl sebab she likes to wear a nice-nice one dress and shirt. But this time I think she has done a mistake; just like when Britney Spears prefers to bald her head.



By Fuza Marquis


Can you see how thight the leggings? I tried to illustrates it by putting a white line so that u'll get my point. I know la leggings are in trend now. Im not a makcik in fashion but I know on what's right and wrong for a muslimah. You wear a proper nice Ariani tudung but you show up your thigh sooo obviosuly meh.



For some people, they just simply think that what they put on their body are terpulang dong pada pilihan mereka, taste mereka. Brutal gila statement. Islam ada guideline. Maybe I will be less shocked if her dress labuh sikit cecah lutut ke kan okay kan? You go to the class like that, make all boys ternganga )):




Wednesday, April 21, 2010

Toyol Manusia

Tak sudah-sudah dapat sms berbentuk scam macam ni. Buang masa je kita pi check mesej Mana taknye tengah sibuk mengemas ke, berbasuhan dalam bilik air, handphone bunyik. Bila dah lari nak cepat-cepat sekali mesej daripada Golongan Penipu Duit Manusia. Buat memenuhkan inbox handphone kite je ye dok??



RM0.Promotion's Shell M. (berhad) No simcard anda t'lah berjaya memenangi HADIAH RM 20,000.00 Noserial 224477 Sila dail di talian: 017-8969213

0138991501



Tu tengok, tengok. Tak logik langsung syarikat gergasi multinational macam Shell nak buat promotion tak berilmiah macam ni. Bukan sekali, tapi siap berturutan empat mesej dia hantaq satu masa. Kalau secret admirer anta mesej fancy-fancy bolehla buat kite senyum. Mesej macam ni?



"TAHNIAH"
No.SIMcard Anda t'lah Berjaya Cabutan BERTUAH ( RM15,000.00 ) dr POWER ROOT No.Siri 778899 Sila Call Ditalian 019 841 8336 Terima kasih.

0145710332


Ni lagi satu yang claim diri dia daripada POWER ROOT. Amboi, semua orang tahu Power Root aktif buat pertandingan kat TV hadiah siap RM1 juta wo. Tapi kena la ikut syarat they all, beli barangan power power diorang untuk bukti pembelian. Ini tiba-tiba kita tak pernah mendaftar masuk pertandingan, dah "TAHNIAH, anda menang" -_-# penipu gile.



Terfikir juge aku nak pergi buat laporan polis. Tapi terfikir ada ke apa-apa tindakan selepas tu. Bukan meragui ketangkasan Super Hero Malaysia tapi kerana memikirkan Golongan Penipu Duit Malaysia ni diorang-diorang ni gagah kan? Haram nak takut dengan pihak berkuasa.



Bukan ke dah apply daripada 2009 (if i'm not mistaken) tentang pendaftaran nama bila sesiapa je beli simcard? Tapi kenapa diorang berani lagi pakai no warna merah tu untuk kerja scam-scam ni. Tak beretika langsung. Eh setakat RM 15,000.00 and RM 20,000.00 yang konon-kononnya kita ada tuah di kaki sebab menang tiba-tiba memang aku tak heran la. Duit...



Dalam kita dok kutuk-kutuk scam ni, ada juge yang terpedaya tau! Kesian diorang, kadang bukan salah diorang sebab nak buat macam mana jambang mata eh rambang mata. Maybe ada yang kata, I try lah reply sms ni or call no ni. Mulanya saje-saje tapi bila someone on the line convince dia dengan penuh bermuslihat, masuklah ke dalam perangkap.


Hati-hati la manusia. Dalam pada kita buat baik, tak mustahil orang buat aniaya. Dalam kalangan kita manusia, ada toyol rupanya ehehi.




Saturday, April 17, 2010

Upin & Ipin Kesayangan Anda

Tadi bila tengok Majalah 3, diorang cover tentang insiden bunuh diri. Iskh iskh tak seronok betul bila ada dalam kalangan masyarakat kita yang ambil jalan pendek. Berfikiran pendek macam tak tahu yang bila mana seseorang tu pilih untuk bunuh diri, makanya terus disumbat ke Neraka.



Di kampus saya sendiri, pernah juga ada kes orang nak bunuh diri ni. Mahu terjun bangunan 3 tingkat amboi. Tapi tak jadi terjun juga sebabnya tak berani hikhikhik. Tapi Alhamdullilah, dia diberi kesempatan dan peluang untuk perbaiki diri. Susah-susah je pihak bomba dan pihak berkaitan untuk handle kes begini.



Dah. Sebnarnya nak cerita pasal Upin & Ipin.







Kartun Upin & Ipin hebat! Hangat macam pisang goreng. Tapi bukan versi makan tapi tonton. Bukan peraduan tonton dan menang. Tapi tonton pastu ketawa pastu mulut sibuk nak ngajuk betul-betul-betul.








Kartun Upin & Ipin hebat! Siap masuk Indonesia negara jiran kita tu. Jadi bukti anak Malaysia hebat. Diorang pun gilakan Upin & Ipin macam mana kita gila kan mereka. Maksudnya jelas, gilakan Upin & Ipin, bukan gilakan orang Indonesia. Sampai nak kahwin di Batam ke hape ke lepas tu menyesal bila hidup melarat susah kemudian minta tolong untuk pulang negeri.



Kartun Upin & Ipin hebat! Tapi harap dan mohon (sebenarnya lebih berbentuk amaran), janganlah buat Upin & Ipin membesar. Biarkan saje mereka botak dan berambut ting halus. Saya rasa ramai kanak-kanak pun tak nak bagi Upin & Ipin kesayangan mereka membesar. Takpelah, takde pun tunjuk Upin Ipin makan CalsiYUM jadi biarkan mereka comel lote begitu.



Nanti bila anda semua tua, tonton Upin Ipin akan buat anda rasa muda sebab kartun ini kartun anda masa zaman muda remaja pop yeh yeh. Ini sebenarnya luahan perasaan bila hampa pasal cerita kartun kegemaran masa kecil selain Dragon Ball iaitu Anak-anak Sidek. Kejap je diorang membesar lepas tu jalan cerita terus laju sampai rasa macam diorang ni sebenarnya pakai khidmat Doraemon ke nak membesar laju-laju? ):



Kartun Upin & Ipin hebat! Gambar cantik, lukisan gerakan kartun mantap dengan penggunaan CGI, suara semua watak unik. Les Copaque cepatla maju. Jadikan kartun kami ini sehebat Spongebob Squarepants! Biarkan ia diingati sepanjang zaman macam Popeye the Sailorman!



Saya sangat excited pada babak menari goyang "selamat pagi cikgu!".


Thursday, April 15, 2010

Kalau Aku Jadi Paris Hilton..


Kalau sebut Paris Hilton semua orang kenal. Kira takde la yang tanya soalan-soalan annoying macam ape tu? Itu Hotel Hilton di Paris ke? Adakah Hilton merupakan satu daerah di Paris? Atau apa-apa je soalan yang buat orang tu nampak macam baru lahir semalam.





Paris Hilton hidup dia macam puteri woh kalau boleh semua orang nak cantik, kaya, style, dan seksa macam dia. One of her smallest fan adalah aku. Bukanlah biggest fan sebab bila kite kata kita ni dia punya biggest fan, ibaratnya kita fanatik tak ingat dunia. Langsung semua kita puja. Eh tak boleh fanatik semua kecuali pada collection Paris Hilton bag. Oh ini merupakan salah satu perkara dalam list penyesalan saya. Bila kita sebut penyesalan, maksudnya ia kekal selama-lamanya.



Ada orang nak offer belanja bag Paris Hilton masa shopping di Pavillion last year. Hoh direct je lah sebut MyHafiz ni hoh macam nak jugak sebut ada orang ada orang bajet macam secret admirer dia ke hape. Tapi, kerana segan atau kebiasaan?, aku terus la cakap,"eh takpe, tak nak la". Ehehi typical Malay's trait kan. Ambik ambik, menyesal tak sudah.



Tapi mana tahu kalau offer datang lagi, mungkin ini bukan list penyesalan yang kekal selama-lamanya.*Hoping YOU'll read this. Amin.



Kalau aku adalah Paris Hilton,
Aku akan bagi beg free kat penulis blog ni. Yay!





Monday, April 12, 2010

Post Terbuka untuk Pembuang Bayi.

Bangun pagi tadi rasa semua indah. Cuaca panas tapi hati happy. Belum gosok gigi lagi dah terus sambar paper untuk baca berita terkini. Terus rasa hari Maryam Mahfuza menjadi kelam. Cuaca panas boleh jadi mendung berpetir halilintang membelah hati. Ini kerana ada bayi dibuang lagi....




Sebelum ni, MM tak pernah sentuh isu ni dalam blog. Ramai blogger lain yang prihatin dah voice out pungpangpungpang marahkan si pembuang bayi. Hari ini, MM nak marah ibubapak yang perangai macam shit but OBVIOUSLY shit is better daripada mereka.




...mengikut keterangan pekerja MDHS itu, ketika mengangkat tong sampah ke dalam lori, satu plastik di dalamnya dibalut dengan surat khabar jatuh berhampiran kakinya.
Anda rasa pelik tak kenapa plastik yang berisi baby tu boleh terjatuh secara tiba-tiba?


"Pekerja itu mengangkat bungkusan berkenaan yang disangkanya sampah, sebelum terkejut melihat sebelah kaki terjuntai daripada balutan suat khabar dan membuat laporan polis," kata Ketua Polis Daerah Hulu Selangor.
Anda rasa kenapa ditakdirkan kaki baby tu boleh terjuntai?

Sumber petikan: Berita Harian, 12 April 2010




Secara logiknya dalam banyak-banyak sampah, memang tidak munasabah la kalau plastik tu tergolek dekat kaki pekerja itu. Kebarangkalian itu ada tapi amat kecil. Dan boleh pula kaki baby tu terjuntai. Kerana Allah memelihara bayi itu tahu! Allah tak izinkan mayat si kecil itu terus ditelenggami sampah. Kuasa Allah Yang Maha Mengetahui membongkar tragis yang dihadapi baby.



By Fuza Marquis


Kepada anda si pembuang bayi, betapa hinanya anda sanggup meletakkan bayi yang lemah naif dalam tong sampah. Hendak halau semut pun mereka tak mampu. Sengsaranya mereka bila semut beratur baris masuk ke hidung dan lubang telinga.




Faktor paling mudah kita nak teka kenapa diorang buang baby adalah sebab baby tu luar nikah. Eh guys tell you what, tak adil tiba-tiba anak yang suci bersih lahir dapat gelaran "anak luar nikah" padahal mummy daddy dia yang berzina. Im still thinking kenapa di Malaysia selalu aje pakai istilah hubungan luar nikah etc. sebut straight away diorang berzina! Tak perlu pakai perkataan yang nak dengar manis hakikatnya busuk.




Tapi kalau si ibu/bapa bayi mempunyai hubungan yang sah suami isteri, gilo ke buang darah daging sendiri? Busuk-busuk hati or even bila tak mampu pun, bagi la kat saudara-mara jangan dibuang.




Menggigil tak anda si ibu/bapa bayi bila baca paper this morning? Tak naik gila ke tengok badan anak yang kebiru-biruan, telinga terkelepet, darah fuh serupa macam kena bunuh, dan semut dan lalat yang naik di badan baby anda?




Ramai pasangan lain yang berada dalam lingkungan hubungan halal (suami isteri) tak lagi dikurniakan baby. Penat mereka berusaha tapi Allah duga mereka bersabar..




Anda? Berada dalam lingkungan haram saje-saje syok ikut nafsu, terus Allah takdirkan dapat baby. Itu amaran dan dugaan Allah yang mahu anda menginsafi. Tapi anda pilih jalan jahiliah.




Tahukah anda? (segmen tahukah anda kena ada heh sebab rasanya ibubapa macam ni jenis tak reti ilmu) hatta kalau baby itu hidup ditemui orang, peluang dia menjalani kehidupan sangat mencabar. Baby tu terpaksa hidup dengan IC (kad pengenalan) berwarna merah yang mana akan menyukarkan hidup dia sampai bila-bila pun. Nak sambung belajar, nak bekerja, nak berkahwin kelak pihak yang berkenaan akan mempertikai malah mungkin memperlekeh si baby yang tak pasti identiti.




Sampai bila-bila pun hidup anda takkan tenang kan? Entah-entah gila terus lepas ni sebab asyik dengar baby nangis.






Thursday, April 8, 2010

Home Sweet Home

Esok, my abang and my sister yang study di UK akan pulang tanah air. Sister-in-law tu orang Tanah Melayu bukan minah salleh sana :D We are going tomorrow to jemput diorang (setiap kali kena jemput di airport macam VIP oh). Biar esok kami datang 8 beradik ni siap bawak banner semua macam welcoming selebriti. Agak-agaknya diorang malu tak? xoxo



Comel post pendek seperti ini.



Tuesday, April 6, 2010

Fenomena Award di Blogspot

Amboi, bukan main award aku dapat. Tak la kecewa sebab tak menang Anugerah Bintang Popular itu hari ehehi. Terima kasih kepada pemberi, Azza Farhah Junaidy seorang rakan zaman sekolah yang juga geng pertandingan forum yang kami sertai hingga ke peringkat negeri. Di Egypt dah rakan hamba ni meninggalkan hamba di negara 1 Malaysia ni. "Beautiful blogger" terima kasih terima kasih. Walaubagaimanapun, antara yang dapat award ini daripada Azza, aku di ranking last dalam list. Hahahaha kira tak beautiful mana lah.



Gambar Hiasan: Saya ketika hendak ke party penginapan Harmoni bertemakan baju tidur. I chose to wear this stripey long shirt together with tudung Ariani. Fuh takkan nak pakai baju tidur seksi. Stok kawen :D



Dianugerahi oleh http://azzaj.blogspot.com




Disebabkan frasa beautiful disertai dengan perkataan blogger, makanya yang beauty itu terletak pada penulisan aku dan bukannya pada rupa paras aku. Jadi ayat perlu serba molek menjaga tatabahasa agar kelak tak dapat award ugly blogger pulak.




Azza minta 7 fakta tentang diri sendiri. Best ni rasa macam artis sebab artis selalu ditanya soalan biodata diri seperti makanan kegemaran, kegemaran masa lapang, bila mahu menamatkan zaman bujang, suka kuda atau unta dan macam-macam soalan semasa diinterview.



1 Dulu, mempunyai tabiat suka menghisap jari yang amat dahsyat. Stop masa darjah enam apabila tak tahan dengan bau inai yang kuat menenyeh hidung.



2 Orang ingat saya jenis kurang bercakap dan soft-spoken. Hakikatnya, suka gila bercakap kalau boleh nak tolong ceritakan/terangkan semua benda pada orang. Nasib baik hamba ada satu sahaja mulut dan dua telinga. Jadi, kemahiran mendengar lebih perlu berbanding skill mengeluarkan air liur.



3 Mempunyai visi hidup yang jelas.



4 Pantang apabila orang menyentuh dua perkara tentang diri. Rahsia. Jangan ditanya, pantang.



5 Fobia akan inai. Sebab berkaitan no 1.



6 Degil dan lantang bersuara.



7 Perfectionist bila buat kerja kecuali kerja yang tak perlu perfect seperti ikat plastik sampah dan buang air besar.



Cukup sampai di sini. Maklumat lanjut dan sebarang bentuk pertanyaan boleh terus dirujuk pada emel maryammahfuza@gmail.com




 
Designed by Lena